L.A. at Home

Design, Architecture, Gardens,
Southern California Living

« Previous Post | L.A. at Home Home | Next Post »

Pro Portfolio: Awkward Pasadena home remodeled with an open plan, a refreshed facade

May 16, 2011 |  9:23 am

1-1.Front of house after renovation
Every Monday we post a recently built, remodeled or redecorated home with commentary from the designer. This week:

Project: Whole house remodel 

Location: Pasadena

Design: Wayne Schlock, principal, Blue Point Architecture, Los Angeles. Project team: J. Mateo, A. Solis, R. Hines. Structural Design: Koje Shoraka principal, Efficient Consulting Engineers, Los Angeles, (310) 474-9041.

 2.Front of house before renovation Architect's description: This once homely and awkward house, right, was transformed into the contemporary home pictured above to suit the needs of a modern family. Located in a leafy neighborhood of Pasadena not far from the Huntington Library, the Greenwood house project started as a modest window replacement project and eventually evolved into an extensive remodel.

The main challenge of this project was to make architectural sense out of an existing pileup of additions and jumble of rooms and styles. Zoning restrictions posed another challenge, which dictated working mostly within the building’s existing footprint. The home's size limitation also corresponded to a relatively modest project budget, while an existing pool located 3 feet from the rear of the house further restricted expansion possibilities.

Considering the asymmetric organization of the existing home, the transformation moved forward by employing a new arrangement of doors and windows, introducing new materials such as cedar siding to articulate the kitchen/service core of the house, and also introducing a new green "wrapping wall"that visually connects the front to back.

These elements carry through to the interior of the home to create an integrated design. The wrapping wall's large square window not only provides a new feature on the exterior of the house but also frames a view from the interior of a new den. 

The layout of the home was reorganized, combining a series of small rooms and closets into larger open flexible spaces to accommodate informal modern living. Most notable is the combination of several rooms into a large kitchen and dining area.

3.Back of the house and wrapping wallThe house's physical and visual connections to the outdoors were improved, as were the quantity and quality of usable outdoor space, allowing outdoor spaces to become extensions of the indoors. A new wall of glass sliding doors from the kitchen and dining area opens onto a new cantilevered deck over the pool.

A new second-floor terrace off the master bedroom was created by removing an existing pitched roof above the living room and replacing it with a flat roof.

Interior materials of this project include rift-cut white oak flooring and sills; dark, monochromatic porcelain slab pavers; white lacquer, factory fabricated cabinets; matte white Dutch tile; and marble countertops and tub surrounds. 

To see more photos, keep reading ...

 4.Framed view from Den

The large square window in the new den frames a view outside, across the pool.

 

5-1.Entrance with cedar siding and slat gate

The new green wrapper wall seen outside the den in back ties with the new front, above left. The main entrance of the house, above right, includes an oversized door and a cedar slat wall gate that screens the service areas of the home.

 

6.Integrated design of second floor bathroom
A second-floor bathroom uses a translucent band of white windows to provide light while preserving privacy. The tub surround is marble.

 

7. Integrated design of bathroom wall cabinets

Mirrored and oak storage cabinets are also part of the new second-floor bathroom.

 

8.Combined Kitchen Dining Room from outside and  cedar siding

Several small rooms in the old house were combined to provide space for a large open kitchen and dining room.

 

9.Composed Kitchen cabinet and window placement

The new kitchen-dining area includes translucent cabinets, white lacquered cabinets and windows above white stone countertops.

 

10. Cantilevered Deck and view  to pool area
The new cantilevered deck was a way to expand usable outdoor space slightly without having to remove or modify the pool.

 

11.Cantilevered cedardeck extending from Kitchen Dining Room

The deck acts as a more natural transition from the kitchen, dining area and den to the outdoors.

 

12. Foyer with dark porcelain slab pavers
The redesigned foyer is filled with light and offers space to display art. The floor is dark Italian porcelain slab paving, and the stairs are rift-cut oak.

 

13. New Rooftop Terrace

The existing pitched ceiling was removed above the living room and replaced with a flat roof in order to create a second-floor terrace off the master bedroom.

-- Lisa Boone

Photo credits: Lucy Gonzales 

Pro Portfolio appears on this blog every Monday. Submit projects to home@latimes.com.

Follow future installments by bookmarking L.A. at Home or joining our Facebook page dedicated to California home design.

RELATED:  

Shipping container house near Joshua Tree

Architect Barbara Bestor's "floating bungalow"

Pacific Palisades indoor-outdoor

Jonathan Fong, crazy for color


 
Comments 

Advertisement










Video